I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, 17 August 2011

say NO to BACKBITING!!!!!

ASSALAMMUALAIKUM .... SEMUA2X...

ini ari malam sudah 17 ramadhan kasi mari....
hahaha....version amoi ckit.. oppsss!!!

aha...hati2x yerk dengan kata2x...
bukan lah sebabkan bulan ramadhan sahaja kite kena mnjaga adab kite..
tapi dibulan2x lain juga kite still kena jaga adab kite...
dan sekarang topik kite tentang say no to backbiting...a.k.a.  KATAKAN TIDAK PADA MENGUMPAT!!


A'HA
semua2x tahu x???

apa kesannya mengumpat pada diri sendri dan juga apakah hukumannyer kelak or hereafter apabila suka mengumpat orang lain....aduhaiiii..

kalu semua2x x tahu...
lets Melodies habak mai nohh...
supaya kite leh saling meninggalkan aktviti kejadah ini bersama2x...ok
seperti yang kite smua sedia maklum ann...
ramai yang suka mengumpat ni kan...suka menggunakan alasan: 
"eh, mengumpat penyer...kitorang citer bende betol lah...fakta wooo fakta"

aha...fakta yer...FAKTA LAH SANGAT!!!
yang depa dok habak fakta tu lah sebenarnyer kite kategorikan "UMPATAN BERFAKTA "

dalam situasi lain pula ade yang bagi alasan mcm ni lak:
"eh, mana ade kitorang ngumpat...kitoang cuma ckp pe yg diorg ckp je..yea"

aha...dalam kes ni lak...teori umpatan disampaikan dari sumber yang kurang jelas asal usulnyer...
then di spread oleh ejen2x di setiap cwangan yang telah disediakan...seperti dikawasan pasar mlm, psar ikan, pasar ayam,pasar sayur..aduhaii kire pasar tani lah ni...x lupe jugak kat tepi2x jalan...warung2x..kawasan perumahan yang x berpagar dan nowadays, kat laman sesawang labah2x ni pun leh jadi auuu....

 
gambar hiasan

semua yang mengumpat selalunyer x kan kate
"WEH2X KORANG SAYA NGAH NGUMPAT NI...SAPA NAK JOIN??"
haha...tp kalu ade ann..mmg x thu lah kite nak label org tu cmane..aduhaii

apa2x pun...antara kesannyer bila kite mengumpat ialah bile kat hereafter nati...kite akan diazab dengan memakan daging saudara yang kite ngumpat tu...


ASTAGFIRULLAH AL AZIM...
korang sanggup ke???
mesti majoriti kata x sanggup lah kan...
tp pernahkah kita fikir dan tanya diri kita sendiri..dah bape ramai lah manusia yang kite dh TERngumpat ann..
kalu sorang kite ngumpat = 1 daging manusia
kalu 10 org = 10 daging manusia


korang sanggup ke? sanggup3x....
kalu ade yang sanggup...x thu lah nak ckap ape daa....kanibalisme kot..

kesan lainnyer kat dunia ni lak...
korang x terasa ke yang individu tu akan teraniaya hidupnyer...
dek kerana cerita2x auta yg sengaja di create oleh ejen2x yg x bertauliah ni..

BTW....Melodies juga manusia biasa cm semua2x jugak...
yang x lari dari melakukan kesilapan dimuka bumi ni...
tapi x salahkan...kalu kite ni saling mengingati sesama kite...
Melodies juga x kata yg diri ini sungguh perfect untuk menilai apa yang org lain buat itu adelah salah atau pun betul...Melodies sekadar mahu semua2x nampak yang isu BACKBITING ni..bukan lah perkara remeh..ok

so, thats all for today...
Melodies pn nak kne wat rvision ni...
coz next week i have 2 test..to done
doa2x kan Melodies can do it yea...AMINNNN!!!!!
pada sesiapa yang ada exam gak...Melodies pn nak wishh kat semua2x...
gud luck n all the best!!!
dont forget to SOLAT HAJAT okey!!

ASSALAMMUALAIKUM .....SEMUA2X....
SEMOGA BERBHAGIA HENDAKNYER...
DAAA....

No comments: